Autor: Sadžida Dedić,

Na današnji dan 9. januara 2015. godine na ahiret je preselio tumač sevdalinke Muhamed Mujkanović.

Muhamed Mujkanović, sin Hasana i Zumrete, rođen je 10. januara 1941 godine. Djetinjstvo proveo u desetočlanoj porodici i uz braću i sestre vječito pjevušio. Bio je zaposlen kao hemijski tehničar u Fabrici soli Tuzla, svom poslu je ostao vjeran do penzije.

Pored svog redovnog posla bavio  se izvođenjem sevdalinki i novokomponovanih pjesama koje su vremenom postale narodne. Prvi njegov nastup dogodio se 1960. godine na takmičenju amatera

Tražimo nove zvijezde koje se održavalo u deset gradova, finalno izvođenje bilo je u Sarajevu.

Audiciju je položio na Radio Sarajevu. Nastupao je na mnogobrojnim festivalima, humanitarnim koncertima, tv emisijama…

Iza njega je ostalo 300 arhivskih snimaka narodne muzike, 30 singlica, 20 video kaseta, 20 audio kaseta. Malo je poznato da je autor i 40 vlastitih kompozicija…

Iako je imao problema sa kretanjem bio je pripadnik Umjetničke čete od 1992. do 1995. godine.   Na kraju kada dođu neke godine kada počinjemo da pravimo neki zbir i da uživamo u plodovima rada i u porodičnom okruženju  Muhamedu Mujkanoviću se desila ogromna tragedija. Njegov sin Damir, profesor u Elektrotehničkoj školi u Tuzli poginuo je u saobračajnoj nesreći, sedam mjeseci poslije njegov drugi sin Igor preselio je na ahiret usljed zatajenja srca, poslije kondicionog treninga, bio je rukometaš tuzlanske Sloboda Solane, inače diplomirani inženjer strojarstva po struci.

Tugovao je Muhamed za svojim sinovima. Njegov prijatelj pjevač Arif Ahmetašević koji je imao sličnu tragediju nagaovorio ga je da se vrati pjevanju.

U tuzlanskom BKC održao je solistički koncert pod nazivom „ 40 godina sa Vama- Muhamed sa svojim prijateljima“. Koncert je posvetio svojim sinovima.

 Pjevao je Muhamed, a suze su tekle niz lice. Pjevala je  zajedno sa njim publika i plakala.

Pamtit ćemo ga po neponovljivoj pjesmi „ Emina“ :

Emina u majke jedina

Ti si alem, ti si sjaj

Mome srcu lijeka daj

Da te ljubim samo ja

Eminaaaa

Jedna pjesma nikada nije postala hit, a obilježila je njegove posljednje godine života. Pjesma „ Dvije rane“ :

Nije meni ništa

Došlo preko noći

Kroz mnogo toga

Ja morao sam proći

Nije meni ništa

Samo s neba palo

I danas se borim

Ja za sreće malo

Ref:

Da se priznanja dijele

Srcima jačim od bola

Ja bih dobitnik bio

Pehara šampiona….