IZVJEŠTAJ O RADU BZK “PREPOROD“ Općinsko društvo Visoko ZA 2017. GODINU

BZK “Preporod” Visoko nastoji svojim djelovanjem, pored ostalih aktivnosti, pravovremeno i tačno informisati javnost o značajnim događajima u BiH i svijetu.  U 2016. godini imali smo niz tribina posvećenih događanjima u zemlji i svijetu. Tako nam je otpoćela i 2017. godina.

Stalni udari na aktuelnu vlast u nama prijateljskoj Republici Turskoj svakodnevna su tema u našim medijima. Zato smo odlučili da u saradnji sadnji sa Institutom Yunus Emre i uz pomoć Ambasade Republike Turske i Općine Visoko obezbijediti adekvatne sagovornike da našim članovima i ostalim zainteresovanim pojasne događanja vezana za pokušaj vojnog udara u Republici Turskoj 15. jula 2016. i dešavanjima poslije. Panel je održan u zgradi Općine Visoko, 14.01.2017. godine.

Na skupu su govorili:

– mr. Amra Babić, načelnica Općine Visoko;

– Mahmut Özdil član Upravnog odbora fondacije Maarif – moderator panela

– Mersed Šahinović predsjednik BZK “Preporod” Visoko.

– Davut Nuriler Bivši koordinator TIKA-e u BiH;

– Dr. Senad Hasanagić, doktor pravnih nauka;

– Ibrahim ef. Hadžić glavni imam Medžlisa IZ u BiH;

                                           

 

Na ovoj manifestaciji prvi put je nastupio dio novoosnovanog hora BZK „Preporod“ Visoko.

Nakon završenog panela u Općini u prostorijama Preporoda otvorena je izložba fotografija Agencije Anadolija sa pokušaja državnog udara u Republici Turskoj, koju je posjetilo više stotina građana iz Visokog i okolnih mijesta.

 

  1. februara 2017. godine Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Visoko u saradnji sa Medžlisima Islamske zajednice Visoko i Gračanica upriličili su otvorenje izložbe levhi „Priča o formama imena Muhammed a.s.“ autora Ferid Abdul Rahim Al- ali-ja iz Kuvajta.

Promotor izložbe bio je prof.dr. Ćazim Hadžimejlić, a specifičnost ove izložbe je da na svakoj levhi piše “Muhammed resulallah” na različit način, a svaku od njih autor je posebno uobličio. Do sada je uradio 500 levhi.

Zahvaljujući prof. dr. Ćazimu Hadžimejliću Visoko je jedan od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini koji je imao priliku da vidi ovu vrijednu izložbu.

            U srijedu 1. marta naše društvo je tradicionalno organizovalo obilježavanje ovog značajnog praznika u saradnji sa Općinom Visoko. Održana je Svećana akademija na kojoj je o značaju 1. marta Dana nezavisnosti u historiji Bosne i hercegovine govorio uvaženi profesor dr. Husnija Kamberović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Nakon  predavanja izveden je prigodan program na kojem je učestvovao i hor BZK Preporod Visoko. Program je održan u Kulturnom centru Altindag u visokom pred skoro 500 gledalaca.

             

  1. maja organizovali smo projekciju filma „Operacija Sana ’95- Nedovršena pobjeda.Tema filma je najvažnija i najveća  operacija u oslobađanju R BiH, koja je promijenila tok rata,  a u kojoj su veliki doprinos dale i visočke jedinice.

Autor filma je poznati autor i producent Avdo Huseinović.

Neposredno prije projekcije filma promovisane su i dvije knjige istog autora:

 Stazama bosanskih vitezova  (Knjiga o bosanskim herojima)

– Bosanski dan “D” ili “Slučaj Dobrovoljačka” 

Pored autora Avde Huseinovića promociji su prisustvovali i Avdo Hebib kao promotor.

 

BZK „Preporod“ Visoko u saradnji sa Omladinskim klubom “Nur” Visoko i KUD “Visoko” ove godine su po prvi put organizovali manifestaciju “Visokočke ramazanske noći”, a pod pokroviteljstvom Općine Visoko i Načelnice Općine Visoko mr sci Amre Babić. Cilj manifestacije je bio afirmacija naših vjerski vrijednosti, kulture, tradicije i običaja Bošnjaka. Želja je bila podstaći ramazanske ibadete i druženja, Program se održavao svake subote mjeseca Ramazana, u ljetnoj bašti “Cosmos” U programu su učestvovali pored članova spomenutih udruženja i veliki broj gostiju iz vjerskog, kulturnog i obrazovnog života, kao i učenici osnovnih i srednjih škola općine Visoko.

            BZK Preporod Visoko i ove godine tradicionalno organizovao obilježavanje Nove hidžretske godine na otvorenom.. Tim povodom na licu mjesta se spremala halva i kahva, koje se besplatno dijelila svim prisutnim. Uz prigodan program koji je pripremljen prisutnima se obrati prof. dr. Mustafa ef. Cerić reis ul ulema. Ovaj susret zajednički su organizovali: BZK Preporod Općinski odbor Visoko, Medžlis IZ Visoko, Općina Visoko, KUD Visoko, Gimnazija Visoko i Aktiv žena Donje Moštre.

          

           

            Na inicijativu Medrese „Osman ef. Redžović“  BZK „Preporod“ Visoko je zajednički sa Medresom , 25. novembra za Dan državnosti BiH,  na više lokacija u Visokom postavio promotivne štandove na kojima su učenici Medrese skupa sa aktivistima „Preporoda“ koji pohađaju Gimnaziju „Visoko“, prolaznicima dijelili zastave Bosne i Hercegovine i čestitke povodom Dana državnosti. Želja nam je bila da se svijest o značaju bosanske državnosti prenese na sve naše sugrađane. Sudeći po reakcijama prolaznika ulični performans je tome veoma doprinio.

            U mjesecu septembru formirali smo orkestar koji okuplja omladinu Visokog, a koji ima za cilj da afirmiše sevdalinke i ilahije. Orkestar je sastavljen ud učenika srednjih škola, koji pohađaju i Muzičku školu u Visokom. Orkestar će imati svoje prve nastupe u 2018. godini. Orkestrom rukovodi Amina Džinalić, koja je ujedno i članica orkestra.          

            U 2017. godini održano je 14. sjednica na kojime dogovaralo o aktivnostima i realizaciji projekata. Aktivno smo uzeli učešće u formiranju Zajednice općinskih društava BZK „Preporod“ u Zeničko-dobojskom kantonu.

                                                                            Predsjednik BZK Preporod Visoko                                                                                                                             Mersed Šahinović