Folkloraši širom svijeta danas obilježavaju Svjetski dan folklora!

UNESCO je 23. avgust proglasio Svjetskim danom folklora u znak sjećanja na dan kada je William John Thoms 1846. prvi put upotrijebio riječ “folklor”! Kažu kako je to najljepši hobi, posao, ljubav i zanimacija na svijetu.

Pjesma, ples, nošnje, kulturna baština, običaji, nastupi, putovanje i brojna prijateljstva – sve je to dio folklora. To je i jedan od načina kojim izražavamo lokalni, regionalni ili nacionalni identitet na različitim domaćim i međunarodnim festivalima! 

Definicija folklora kaže da je to naziv za različite aspekte tradicije kulture, najčešće uobičajen u značenju zajedničkog imena za tradicijske oblike književnosti, muzike, plesa, dramskog te likovnog stvaranja. Bosna i Hercegovina se svakako može pohvaliti da ima dugu tradiciju i mnoštvo kulturno umjetničkih društava koje gaje i baštine ovu umjetnost. Neizostavna je svakako i nošnja, koje članovi nose i koja je specifična za svako područje.

Sviim zaljubljenicima u folklor i svima onima koji se na bilo koji način bave folklorom, čestitamo Svjetski dan folklora!