Izvještaj o radu za  2014-2015

 

Nakon dugodišnje pauze u Visokom je  sjednicom Skupštine BZK Preporod 22. februara obnovljen rad Općinskog odbora Visoko. Za predsjednika je izabran Mersed Šahinović, podpredsjednika Asim Muslija i članovi  IO Midhat Čakalović, Meliha Aliomerović, Mirzet Hindija, Tarik Hodžić i Midhat Hajdarević. Još na prvoj sjednici   IO dogovoren je okvirni program rada. Prioritet je bio stvaranje pretpostavki za funkcionisanje društva ( prostor i ostale materijalne i kadrovske pretpostavke), kao i organizovanje manifestacije posvećene 450 godina od smrti Nasuha Matrakčije.

U realizaciji plana aktivnosti i pored dosta poteškoća uradili smo sljedeće:

  1. Riješen je problem prostorija za rad zahvaljujući firmi KTK Visoko. Prostorije su renovirane i u njima je trenutno sjedište OD Visoko. Prostorije se nalaze u ulici Alije Izetbegovića br. 14
  2. 28. maja 2014. godine je održan Koncert bosanskih derviških ilahija, a u saradnji sa Arminom Muzaferijom i horom tekije Mesudija. Koncert je održan u Gradskom kinu uz prisustvo 350 gledalaca

  1. 13. juna u velikoj Sali Općine Visoko održana je promocija knjige „Suze na mezaru“ novinara i književnika Mugdima Galijaševića.

 

  1. U okviru realizacije svojih redovnih programskih zadataka BZK „Preporod“ Visoko u saradnji sa JU Gradska biblioteka Visoko organizovao je Tribinu o životu i djelu, prof. dr Hazim ef. Šabanović i prof. Salih ef. Trako u četvrtak, 28. augusta 2014. godine u Velikoj Sali Općine Visoko. Veliki broj građana Visokog, Sarajeva i drugih gradova bio je prisutan na tribini, tako da je prostor Velike sale bio premalen da primi sve zainteresovane. Na tribini su bili predavaći, prijatelji, radne kolege i saradnici uvaženih profesora: dr Lejla Gazić, prof. dr. Lamija Hadžiosmanović iz Orijentalnog Instituta, hafiz Haso Popara iz Gazi Husrvbeve biblioteke i Dženan ef. Handžić,direktor medrese „Osman ef. Redžović“ u ime Džemal ef Salihspahića.     Učesnici tribine su govorli  o izuzetnim ljudskim vrlinama dvojice naših sugrađana, ali i o izuzetno velikom doprinosu koji su dali nauci, kulturi i obrazovanju. Izrada kataloga rukopisa Gazi-husrev-begove biblioteke, koju je radio dr.Hazim Šabanović i više stotina nauičnih radova koji su ostavili iza sebe daje nam pravo da budemo ponosni što su bili naši sugrađani. Njihovi radovi, posebno prof. Salih ef. Trake, dobijaju na značaju ako se zna, da je veliki broj originalnih djela koji su oni izučavali u svojim radovima, potpuno uništen 1992. godine, kada su okupatorske snage zapalile Orijentalni institut.

 

  1. Naše Općinsko društvo šest mjeseci intenzivno je radilo na organiziovanju manifestacije „UNESCO-va godina Nasuha Matrakčije Bošnjaka“. Matnifestacija je svečano otvorena 13. decembra 2014. godine održavanjem naučnog skupa “Naučnik, književnik i minijaturist Nasuh Matrakči Visočanin” u Zavičajnom muzeju Visoko. Prostori Zavičajnog muzeja Visoko na žalost bile su premale da prime sve zainteresovane, koji su željeli da prisustvuju ovom izuzetno značajnom događaju. Na skupu je uzelo učešće 8 doktora nauka i dva magistara. Otvaranju je prisustvovao predsjednik BZK Preporod gospodin dr. Senadin Lavić, načelnica općine Visoko Amra Babić, mnoge ličnosti iz političkog, kulturnog i vjerskog života Visokog, Sarajeva i okolnih općina. Skupu je prisustvovala i grupa studenata sa Filozofskog fakulteta i ALU u Sarajevu. Ovaj skup smo organizovali u saranji sa Orijentalnim institutom Sarajevo i Zavičajnim mizejom Visoko. Na otvaranju skupa učešće su uzeli i hor Gimnazije Visoko uz dirigovanje profesora Nedima Talića i Delila Numanagić. Ponosni smo na ovu manifestaciju, jer je ovo prvi naučni skup i izložba o Nasuhu Matrakčiji u BiH
  2. 24. decembra u sklopu iste manifestacije u Zavičajnom muzeju Visoko otvorena je izložba reprodukcija minijatura Nasuha Matrakčije koju smo organizovali u saradnji sa prof. dr. Ćazimom Hadžimejlićem i Zavičajnim muzejom Visoko. Promotor izložbe je bio dr. Hadžimejlić, a izložbu je otvorio ataše za kulturu Ambasade R Turske u BiH Soner Šahin. Otvaranju izložbe prisustvovali, pored predsjednika BZK Preporod dr. Senadina Lavića direktor TKC Yunus Emre Sarajevo, predstavnici Općine Visoko, Islamske zajednice i predstavnici javnog i kulturnog života iz Visokog i Sarajeva. Na otvaranju je nastupao i Armin Muzaferija

Izložba je bila otvorena u Visokom do 5. januara 2015. godine, a nakon toga su imali priliku da je vide u mnogim gradovima BiH: Sarajevo, Brčko, Konjic, Travnik, Vitez, Zenica, Odažak, Žepče. Na otvaranjima svih izložbi porisustvovali su predstavnici BZK Preporod Visoko, što je bila velika promocija našeg društva i našeg grada, jer je izložba pobudila veliko interesovanje i veliko prisustvo medija.                                                                                                                                                                                             

                                                                                                                                                                                            7.  27. februara ove godine u saradnji sa općinom Visoko organizovali smo prigodan program u kojem su učestvovali prof. Dr. Ejup Ganić, Mirela Mateša Bukva, predsjedavajuća Općinskog vijeća i Gimnazija Visoko sa prigodnim programom. Ovim skupom BZK Preporod Visoko dao je svoj doprinos obilježavanjuj 1. marta Dana nezavisnosti BiH. Skup je održan u punoj sali kina uz prisustvo velikog broja omladine.

 

  1. 25. marta je u Galeriji Likum 76 u Visokom otvorena izložba likovnih radova turskih umjetnika na temu 100 godina bitke na Čanakaleu – Galipolju. Izložbu su zajednički organizovali BZK Preporod Visoko i udruženje LIKUM 76. Veliki broj naših sugrađana prisustvovao je možda i najznačajnijem kulturnom događaju ove godine u Visokom. Bitka za Čanakale poznata i po nazivu Bitka za Galipolje, bila je najveća bitka u Prvom svjetskom ratu. Zahvaljujući pomoći Općine Umraniye, TKC Yunus Emre , Ambasadi R Turske u BiH, kao i Općini Visoko imali smo čast da osim Sarajeva ova izložba bude postavljena još samo u Visokom. Izložba je trajala do 30.marta 2015. godine. Posjetom ovoj izložbi sjetili smo se i 15700 dobrovoljaca Bošnjaka, koji su učestvovali u ovoj bitci, kao i 210 000 poginulih samo na turskoj strani.

Isti dan je u Travniku, povodom Dana općine Travnik, u organizaciji BZK Preporod Visoko i Travnik otvorena izložba minijatura Nasuha Matrakčije. Ovo je tada bila već deveta izložba od početka Manifestacije .

 

  1. 29. augusta ove godine održan je nastavak prošlogodišnje tribine o prof. dr Hazim ef. Šabanoviću i prof. Salih ef. Traki u Velikoj sali Općine Visoko. Učesnici tribine bili su prof.dr. Aladin Husić,prof. dr. Lamija Hadžiosmanović, prof. dr. Fehim Nametak i profesor Džemal ef. Salihspahić. Općinska sala bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.
  2. I zadnja manifestacija prije ove skupštine bilo je organizovanje obilježavanja Nove 1437. hidžretske godine na otvorenom u Visokom, a u saradnji Medžlisom IZ Visoko, Općinom Visoko, KUD-om Visoko, Udruženjem Bedem D Moštre, Gimnazijom Visoko i Aktivom žena D. Moštre. I pored loših vremenskih prilika i jake kiše skupu je prisustvovalo više stotina sugrađana i gostuju iz susjednih gradova. Želja nam je da ova manifestacije preraste u tradicionalnu. Ovaj događaj izuzetno dobro je primljen u Visokom, tako da smo naišli na veliku podršku firmi i pojedinaca, gdje posebno treba spomenuti Kent Elit i Vispak iz grupacije AS Jelah, kao i firmu Nerzz.

 

 

 

 

Finacijski izvještaj:

Prihodi:

VGT OSIGURANJE Visoko…………………………………………………………………………200 KM

OPĆINA VISOKO………………………………………………………………………………………..400 KM

Visoko ekoenergija……………………………………………………………………………………200 KM

BH Telecom……………………………………………………………………………………………..1.000 KM

U K U P N O:                                                                                 1.800 KM

Rashodi:

Organizovanje manifestacije o Matrakčiju……………………………………………………1.210 KM

Štampanje materijala, prevozi,zakuske, razglasi i video zid,sakla  za slike

Organizovanje ostalih manifestacija:………………………………………………………………..420 KM

Uređenje prostorija:……………………………………………………………………………………………..540 KM

Kancelariski materijal……………………………………………………………………………………………..85 KM

U K U P N O:                                                –                                         2.255 KM

                                                                                              Predsjednik Općiskog društva Visoko

                                                                                                          Mersed Šahinović