IZVJEŠTAJ O RADU BZK “PREPOROD“ Općinsko društvo Visoko ZA 2016. GODINU

 

            Početak 2016. godine za Općinsko društvo Visoko bio je u znaku nastavka obilježavanja 25. godišnjice od održavanja Obnoviteljske skupštine društva koja je održana 6. decembra 1990. godine. U sklopu obilježavanja tog znaćajnog datuma 8. januara u Velikoj sali Općine Visoko upriličena tribina pod nazivom: “Istočna Bosna: ciljevi i obaveze”. Tribinu smo organizovali  uz pomoć i saradnju sa Općinom Visoko i Medžlisom islamske zajednice Visoko. Učesnici tribine bili su:

  • dr. Senadin Lavić, predsjednik BZK „Preporod“ i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu;
    -Hamed ef. Efendić, rukovodioc Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH i bivši muftija goraždanski;
    Bajro Perva, književnik i publicista;

U sklopu tribine je i promovisana knjiga “Zulija“, poema o stradanju Bošnjakinja Podrinja, autora Bajre Perve.

Predsjednik BZK “Preporod” i profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić, za medije je tom prilikom rekao:

“Večeras smo se u Visoko, u organizaciji BZK Preporod BiH i općinske organizacije Visoko, okupili povodom tribine na kojoj ćemo promovirati knjigu Zulija, koju je napisao Bajro Perva i u sklopu te promocije ćemo govoriti o stanju Bošnjaka u Podrinju, što je tema i same knjige. Tako smo večeras zovnuli Hameda ef. Efendića, muftiju nekadašnjeg goraždanskog, koji je dugo živio u tom kraju i pokušat ćemo malo publici u Visoko da predočimo šta je to Podrinje, da li je uspio povratak Bošnjaka u Podrinje, šta znači Podrinje za BiH, kako je živjeti danas u Podrinju, a kako je živjeti u Konjicu, Visokom.

Dakle, hoćemo da malo probudimo svijest kod Bošnjaka da treba da brinemo o ljudima koji su se vratili u Podrinje, koji žive vrlo težak, neizvjestan život, o djeci koja se tamo rađaju i koja idu u škole gdje im ne priznaju jezik, ime i identitet. Sve to u cilju da bismo došli do harmonizacije naše, bošnjačke svijesti o tome gdje smo danas, šta nam se dešava i kuda idemo.”

 

  1. februara smo organizovali u Maloj sali Općine Visoko tribinu čije su glavne teme  bile berzansko poslovanje, vrijednosni papiri – dionice, stav islama o berzanskom poslovanju i naizad sudbina dionica KTK Visoko, TI Vitex i Kovine. Samu tribinu vodio je direktor Sarajevske berze, dr. Tarik Kurbegović, jedan od rijetkih doktora ekonomskih nauka na aktivnom tržištu kapitala u Federaciji BiH, koji je veoma jasno prisutnima pojasnio kako to berza posluje i šta su to vrijednosni papiri – dionice.

BZK “Preporod ” Visoko je zajedno sa Općinom Visoko i ove godine uspješno organizovao manifestaciju na kojoj je obilježen 1. mart Dan nezavisnosti BiH. Gost predavač na manifestaciji je bio bivši član predsjedništva BiH Mirko Pejanović, koji je mlade upoznao sa važnošću tog datuma i događajima koji su obilježil noviju BiH istoriju. Preko 150 mladih uzelo je aktivno učešće u realizaciji projekta a posebno Kulturno-umjetničko društvo “Visoko”, Gimnazija Visoko i profesor Nedim Talić, Školi plesa Zumba Visoko, ŠRG Pirueta, NK Bosna Visoko, ŽRK Bosna Visoko, RK Bosna Visoko, Aeroklubu Izet Kurtalić Visoko kao i Odred izviđača Visoko. Svi su dali veliki doprinos uspješnom organizovanju ove manifestacije i pokazali su koliko se voli i poštuje svoja domovina. Zahvalnost pripada i medijima, posebno RTV Visoko koji su dali veliki doprinos informisanju o ovom skupu. Ovom tribinom ostvaren je i cilj da se mladi upoznaju sa našom novijom historijom.

 

 

U cilju afirmacije sevdalinke, kao našeg važnog  kulturnog naslijeđa organizovali smo    I Festival „Mladi pjevaju sevdalinke“ Festival je realizovan u periodu od 25. marta do 15. maja 2016. godine i na njemu je uzelo učešće 150 učenika svih osnovnih škola s područja Općine Visoko. Nakon izbora 30 najboljih od strane stručnog žirija u takmičenju po školama pristupilo se jednomjesečnom radu sa kandidatima i probama sa orkestrom, a 15 i 22. aprila održane su dvije polufinalne večeri. 18. najboljih učestvovalo je u finalu.

  

 

 

  1. aprila je u Tešnju u organizaciji firme “Planjax” Tešanj i BZK “Preporod” Visoko, a u okviru “Tešanjskog proljeća”, održana tribina “Palestina jučer, danas, sutra” i promocija knjige Seida Bukurevića “Jerusalem Bilješke o Bejtu’l-makdisu” . Gosti tribine su bili predstavnici ambasade Palestine u BiH, Avdo Hebib predsjednik Društva bosansko-palestinskog prijateljstva, Seid Bukurević autor knjige, Mersed Šahinović predsjednik BZK Preporod Visoko i domaćin – vlasnik Planjax-a Barzudin Hajro Planjac. Prisutni su sa zanimanjem saslušali prisutne i kupovinom knjige pomogli jetime Palestine. Skup je pozdravio i općinski načelnik Suad Huskić. Načelnik je primio u zvaničnu posjetu učesnike tribine, koji su ga upoznali o stanju u Palestini, svojim aktivnostima i razlozima izdavanja knjige. Ovom prilikom se zahvaljujemo zahvaljujemo Huskiću na gastoprimstvu i podršci našim aktivnostima.

 

Zadnji petak u mjesecu Ramazanu u cijelom svijetu se obilježava kao Svjetski dan Kudsa – Jerusalema. Taj dan se daje podrška palestinskom narodu u borbi za slobodu i borbu protiv agresije Izraela na Palestinu. BZK Preporod Visoko, Medžlis IZ Visoko i Udruženje Bosansko-hercegovačko palestinskog prijateljstva i ove godine su dali podršku pravednoj borbi palestinskog naroda. Centralna manifestacija Svetskog dana Kudsa u Visokom je održana u subotu 2. jula u Visokom. Manifestaciji je prisustvovalo više stotinagrađana, a tim povodom u Visokom je bila postavljena prvi put u BiH, a vjerovatno i šire, replika Kubetul sahra (Kupola iznad stijene) simbola Jerusalema, objekta koji je napravljen iznad stijene za koju se vjeruje da je sa nje Muhamed as krenuo na Miradž. BZK Preporod Visoko ovom prilikom se zahvaljuje uposlenicima firme “Meta as” i direktoru Seidu Bukureviću, koji su uradili maketu, firmi “Omerović”, Zlatari Čehajić Visoko i gospodinu Hikmetu Lemešu, koji su dali izuzetan doprinos u realizaciji projekta.

 

  1. jula povodom stotinu godina od rođenja naših velikana Ibrahim ef.Hodžića BZK Preporod Visoko je zajedno sa Medžlisom IZ u Visokom i Općinom Visoko prigodnom manifestacijama obilježiti ovu značajnu godišnjicu. Godišnjicu rođenja Ibrahim ef. Hodžića u Kulturnom centru Altindag Visoko, a u okviru manifestacije Visočko ljeto 2016. Gosti tribine su bili:
    – Magistar Muhamed Okić, stručni savjetnik vojnog muftije, koji je magistrirao na djelu Ibrahim ef. Hodžića
    – Hfz Ismet ef. Spahić
    – Mirsad ef. Mahmutović
    – Aleksandar Seksan

 

  1. augusta povodom Dana Općine Visoko Organizovano je sjećanje na naše sugrađane – velikane. Pored već spomenutog skupa posvećenog Ibrahim ef. Hodžiću na Dan općine organizovali smo manifestaciju posvećenu dr. Hazimu Šabanoviću, a povodom 100 godina od njihovog rođenja. U okviru ove manifestacije organizovano je:

–  renoviranje mezara dr. Hazima Šabanovića uz pomoć Općine Visoko;

 

–  izložba o životu i radu dr. Šabanovića, koju  je pripremio profesor Haris Gorak, a izložbu je otvorio profesor dr. Hilmo Neimarlija;

 

  • tribina povodom 100 godina od rođenja dr. Hazima Šabanovića na kojoj su učestvovali: dr. Senadin Lavić, dr. Aladin Husić, mr. Osman Lavić, dr. Adnan Kadrić i mr. Ramiza Smajić

            

           

 

 

1.Oktobra već tradicionalno smo organizovali doček Nove hidžretske godine na otvorenom. Uz prisustvo velikog broja građana Visokog i gostiju iz susjednih gradova članovi Preporod-a Visoko, KUD-a Visoko, kao i solista Adnan Koljenović izveli su odgovarajući program, poslije kojeg je svim prisutnim besplatno dijeljena halva i kahva.

 

U saradnji sa mr. Lejlom Džambazov pokrenuta je radionica za mlade i hor gdje se izučava naša tradicionalna muzika svih naroda u BiH. U rad hora Preporoda uključeni su učenici srednjih škola sa područja Općine Visoko. Ono što su naučili biće prezentovano na manifestaciji 1. marta 2017. godine.

          

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine i završetka radova na renoviranju prostorija BZK “Preporod” Visoko uz pomoć i saradnju sa Općinom Visoko organizuje manifestaciju Dani Preporoda.

Manifestacija se održala  24. novembra sa sljedećim programom:

Tribina: “Uloga i značaj Preporoda u životu Bošnjaka” Gost prof.dr Ibrahim Krzović, a tribina je održana u prepunoj Velikoj sali Općine Visoko, nakon završene tribine svećano su otvorene nove prostorije Preporoda. Istovremeno su otvorene i dvije izložbe:

– Izložba izdanja BZK „Preporod“
– Historijat BZK „Preporod“ (fotografije, dokumenti, tekstovi plakati

Na izložbi su bili  i prvi put predstavljeni rezultati istraživanja o Visočanima koji su pomagali školovanje omladine još 1903. godine i o onima koji su primali tu pomoć.

            Zahvaljujući pomoći voditeljice Biblioteke Instituta za bošnjačke studije BZK „Preporod“ gospođe Isme Kamberović oformili smo našu internu biblioteku, koja već ima više stotina naslova.

Otvaranjem novih prostorija stvoreni su preduslovi za još intenzivniji rad, tako da smo u decembru mjesecu uveli redovna druženja srijedom gdje se razgovara o aktuelnim problemima i situacijama u Visokom, BiH i svijetu. Naši gosti su bili:

  • profesor Džemal Salihspahić, donedavno direktor Medrese „Osman ef. Redžović“ i jedan od naših dosadašnjih predsjednika;
  • profesor dr. Amir Ganić, sa kojim smo razgovarali o važnosti obrazovanja i problemima u toj oblasti;
  • profesor hafiz Nijaz ef. Aganhodžić sa koji nas je upoznao o razlozima problema u Siriji;

 

            Kao svoj doprinos obilježavanju mjeseca Rabiu-l-evvela, mjeseca rođenja Muhameda a.s. BZK “Preporod” Visoko je u saradnji sa Općinom Visoko i Medžlisima IZ Gračanica i Visoko organizovao izložbu Kur’anskih rukopisa. Zahvaljujući direktoru Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Osmanu Laviću i hafizu Hasi Popari dobili smo snimke najljepših prvih stranica mushafa iz fundusa Gazi Husrev-begove biblioteke. Svi su pisani u periodu od XVI do XIX vijeka, a mogli bi izdvojiti dva za nas najinteresantnija. Izložba je izazvala veliko interesovanje i posjetilo je više stotina posjetilaca.

 

            Ovom izložbom završena je još jedna uspješna godina za BZK „Preporod“ Općinsko društvo Visoko. Veliku podršku našem radu cijelo vrijeme imali smo od našeg predsjednika prof. dr. Senadina Lavića, koji je i sam učestvovao u nekoliko naših projekata, kome se ovom prilikom zahvaljujemo , kao u uposlenicima u Matičnim službama. Moramo još jednom napomenuti da smo u toku realizacije velikog broja projekata imali veliku pomoć i saradnju od strane Općine Visoko i načelnice mr. sci. Amre Babić, kao i pomoćnice načelnice gospođe Edine Ferizović, koja je rukovodioc Službe za društvene djelatnosti i boračko-invalidsku zaštitu. Posebnu zahvalnost dugujemo Islamskoj zajednici u BiH Medžlisima Visoko i Gračanica

 

S poštovanjem,                                              

 

                                                                                                Predsjednik BZK Preporod:

                                                                                                      Mersed Šahinović

 

 

Visoko, 30.decembar 2016. godine