Dan je bio tmuran. Pljuštala je kiša. Predosjećala se neka tuga, a onda je brzinom svjetlosti proširila se vijest da je otišao zauvijek  Tarik Helić. Gromada od čovjeka. Sve je bilo brzo i iznenada. Srce je popustilo pod ovim tegobnim vremenom.

Tarik Helić je rođen 3. augusta 1963. godine. Karijeru voditelja započeo tokom ratnih godina u informatinoj redakciji RTV BiH. Njegov je glas bio snažan. Činilo se da sva snaga Bosne i Hercegovine obitava u njegovoj duši i onda se sve sjedini u njegovim riječima:

SVAKO DOBRO BOSNO I HERCEGOVINO

Volio je svoju domovinu. Kroz svoje serijale na Federalno televiziji: „ Pjesmom kroz gradove“, „Subotom uvečer“, „ Legende BH sevdaha“, 99 izdanja emisije „ Svako dobro, Bosno i Hercegovino“, isticao je ljepotu naše zemlje kako geografsku, tako i duhovnu. Ljepotu zbog koje vrijedi ostati i boriti se za njezin opstanak.

Ispričao je priče o ljudima koji su ovu zemlju proslavili u svijetu, tumačima sevdaha, o kojima današnje generacije gotovo ništa i neznaju. Ne smatraju ih uopšte vrijednim spomena, a njihove pjesme i njihova izvođenja su antologija života kakav na žalost više ne postoji.

Još jučer je na Radio- Sarajevu slušaoce pozdravio sa SVAKO DOBRO. Ostavio je iza sebe vrijedna radijska izdanja „ Naši ljudi“, „ Priče za dobar dan“, „ U Fokusu“

Gotovo sve značajne manifestacije obolježio je svojim besprijekornim govorom, gdje su kristalno čiste riječi pronalazile svoj put do svakog slušaoca.

Educirao je generacije spikera njegujući ljepotu govora i jezika.

Tarik je zajedno sa Izudinom Bajrovićem, glumcem snimio audio zapis prevoda Kur’ana časnog, za potrebe Biblioteke za slijepa i slabovidna lica.

Pojavio se kao glumac u seriji „Lud zbunjen normalan“, kao i u filmu „Ostavljeni“

Mnogo je urađenog ostalo u tišini. Iako je izgledao ozbiljan i strog, njegove kolege ga pamte kao nasmijanog i srdačnog.

Ipak najlepše ga je opisao uvaženi bosanskohercegovački književnik i režiser Šemsudin Gegić, oglašavajući se na drštvenim mrežama:

„ Jedino je tvoj glas u eteru imao oblik ljudskosti, a po kojemu i po čemu su te prepoznavali i oni koji te nikada nisu uživo upoznali. Ti si jedan od dokaza da radio nije slijep, već nevidljiv medij i zbog toga mislim da si se ti danas, ustvari, samo preselio u vječnost.

Putuj LJEPOTO BOSNE , dragi moj prijatelju i kolega Tarik Helić…..“

Autor: Sadžida Dedić