Na današnji dan 10. marta 1391. godine preminuo je prvi bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić.

Prošlo je 630 godina od tad, a Bosna bije neke svoje bitke. Teške i neizvjesne. Neznanje nas je skupo koštalo.

Tvrtko Kotromanić, sin oca Vladislava Kotromanića i majke Jelene Šubić, rođen je 5. augusta 1338. godine u Srebreniku.

Bio je posljednji bosanski ban, a postao je to u petnaestoj godini, u periodu 1353 – 1377. godine. Za kralja je krunisan 26. oktobra 1377. godine u Milama u Arnautovićima i vladao je sve do svoje smrti 1391. godine.

Po ocu Bošnjak Kotromanić, po baki Srbin Nemanjić, po majci Hrvat Šubić kao da je predodređen da bude kralj svih vjera, kralj ujedinitelj. Otac suverenosti.

Za vrijeme Tvrtkove vladavine ostvarena je politička stabilnost, te značajan kulturni i duhovni napredak što je Tvrtka i učinilo najjačim vladarom srednjovjekovne Bosne. Nije bilo ropstva. Radilo se, trgovalo, dogovaralo. Vladao je pošteno i pravedno. On nije osvajao teritorije ratovima, paljenjem i ubijanjima. Njemu su se teritorije nudile same, jer su svi željeli jedan ugodan i siguran život.

Bosna se tad prostirala od Zrmanje – Dalmatinske Zagore – Kninske Krajine – Dalmacije – Brač – Hvar – Korčula – Sutorina – Sandžak do Sjenice.

Tvrko I Kotromanić osnovao je mornaricu bosanskog kraljevstva. Bosanski brodovi plovili su do Bejruta, Aleksandrije, Španije trgujući srebrom koje je iskopavano u Varešu, Kreševu i Srebrenici…

Umro je iznenada i veoma mlad. Smrt ga je zadesila na Bobovcu. Imao je samo 53 godine. Sahranjen je u Milama u Arnautovićima.

1909. godine pronađena je grobnica Kralja Tvrtka. Baš taj dan arheolog Karl Pač nije bio prisutan prilikom iskopavanja. Tu je bio neki Mustafa, podvornik u muzeju i zapisivao ovako:

Otkrili grobnicu

Skinuli ploču

Ukazao se kabur

Na kaburu bio mezar na dvije vode ( stećak )

Preko prebačena jedna bošča, a u stvari bio je to Kraljev plašt.

Radnici nisu imali pojma o čemu se radi istrgnuli su to platno koje se bukvalno raspalo. Sad u Zemaljskom muzeju čuvaju se četiri parčeta tog plašta.

Posmrtni ostaci nikad nisu pronađeni.

Bosna je jedina zemlja koja nikada nije mijenjala svoje ime. Prošla je oluje i oluje. Jesmo li mogli i trebali primjerom vladavine Tvrtka I. Kotromanića učiniti je stabilnijom, sigurnijom i ljepšom za život? Pitam sadašnje vladare!

U Tuzli je podignut spomenik Tvrtku I. Kotromaniću, a moglo se i Visoko potrudit da ga podigne, bilo bi logično….Jasmin Imamović je napisao roman o njegovom životu i vladavini, čija je promocija danas u Brčkom u organizaciji BZK Preporod. Visoko i dalje šuti.

Autor: Sadžida Dedić