Premijer Federacije Bosne i Hecegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ koju je predvodio njen predsjednik prof. dr. Sanjin Kodrić.

Informišući federalnog premijera o aktivnostima ovog društva na zaštiti bošnjačke kulture, očuvanju tradicije i identiteta, te o planovima za budućnost, Kodrić je istakao da je posjeta Vladi FBiH ostvarena uz punu saglasnost i ostalih nacionalnih kulturnih društava, „Napretka“, „Prosvjete“ i „La Benevolencije“, koji imaju slične programske aktivnosti, te je, kako je rekao, pokušao osvijetliti probleme s kojima se suočavaju u svom radu.

 

Izrazio je zahvalnost Federalnoj vladi koja je do sada kroz različite vidove podržavala rad nacionalnih kulturnih društava, naglasivši da očekuje kako će ta podrška biti mnogo značajnija, te da se njihov status institucionalizira, u čemu postoji konsenzus svih ovih društava.

“Zamah koji je nastupio u radu ‘Preporoda’ dolaskom novog rukovodstva je vidljiv i snažan i u svom radu imate moju punu podršku”, rekao je premijer Novalić.

Istakao je da će nastojati da potpora Vlade FBiH temeljnim nacionalnim kulturnim društvima bude značajnija i da je saglasan s tim da se ona uredi na federalnom nivou kako bi ova društva bez većih materijalnih problema mogla ostvarivati svoje značajne programske aktivnosti.

Izvor: biserje.ba