Autor: Sadžida Dedić

Na današnji dan 2. marta 1927. godine u Banja Luci rođen je jedan od najvećih bosanskohecegovačkih glumaca Adem Čejvan. Dovoljno je bilo da se pojavi na sceni i prije svake izgovorene riječi ostao bi upamćen. Markantan. Gospodin. Čak i kad je glumio seljaka ili običnog radnika bilo je nečeg posebnog u njegovim očima, nečeg profinjenog.

O svom rodnom gradu govorio je sa velikom ljubavlju.

Rekao je da je Banja Luka  grad ponosa. Čeršija lijepa i ugodna. Sve dobronamjernike dočekivala je raširenih ruku, one koji to nisu znala je dočekat kako treba.

Iz ugla današnjeg vremena slobodno možemo reći da je Adem bio sretan čovjek, jer nije doživio sve suprotno od svojih misli…

I igrao je u svo rodnom gradu bezbroj predstava jednakim žarom kao što je igrao u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu, gdje je studirao glumu.

Osnovao je i susrete glumaca u Banja Luci pod nazivom „ Susreti za glumce u maju“ . Tako su glumci iz Bosne i Hercegovine i iz regiona imali jedinstvenu priliku da se druže, razmjene iskustva…. Druženja su trajala u periodu od 1981-1987. godine.

Iz bogatog opusa njegove glumačke karijere Adema Čejvana  izdvajamo: „ Lisice“, Krste Papića, „ Seljačka buna“, Vatroslava Mimice, „ Ovčar“, Bakira Tanovića, „ Polenov prah“, Nikole Stojanovića.

Nezaboravne su njegove uloge i u dramama „ Nepokoreni grad“, „ Odbornici“, „ Frontaš“, „ Pucanj u šljiviku“, „ Putevi i stramputice“.

Glumio je i u serijama: „ Bolji život“, „ Kuda idu divlje svinje“, „ Otpisani“.

Nabrojali smo tek mali dio ostvarenog.

Adem Čejvan na Ahiret je preselio 5. novembra 1989. godine u Ljubljani. O njegovom životu i stvaralaštvu Slavko Podgorelec je napisao monografiju „ Adem Čejvan“.