Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Gradsko društvo Visoko je povodom 100 godina od rođenja šejh Mustafe-efendije Čolića u ponedjeljak 1. marta organizovala tribinu i izložbu njegovih djela.

Skup je organizovan u Kulturnom centru Altindag Visoko uz prisustvo maksimalnog broja posjetilaca koliko je propisano mjerama na zustavljanju pandemije. Među prisutnima je najviše bilo poštovaoca šeh Čolića iz Visokog, Sarajeva i Zenice, koji su došli da se prisjete trnutaka provedenim sa ovim velikim alimom, ali i da uzmu još po neki biser iz njegove riznice mudrosti, znanja i spoznaje.

Izložbu je otvorio magistar Ibrahim ef. Đozić i prisutne upoznao sa bogatim prevodilačkim i autorskim radom šejh Čolića. Publici je predstavlljeno trideset štampanih djela i rukopisa, što je samo dio onoga što je   napisao autor. Djela su nastajala više decenije, a najplodosnije godine su bile nakon njegovog dolaska u Visoko. Na žalost i pored 27 objavljenih knjiga, veliki dio radova ostao je u rukopisu i dio tih materijala posjetioci izložbe su mogli da vide.

Govornici na tribini su bili: Magistar Ibrahim ef. Đozić koji je završio postdiplomski studij u Istanbulu, a trenutno je student treće godine doktorskog studija na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu na katedri za Islamstiku.

Ibrahi ef Babić, penzionisani imam iz Zenice, koji je pored Gazi Husrv-begove medrese završio i Fakultet islamskih nauka. Prevodio je poznate autore i napisao više vlastitih djela iz oblasti islamskih nauka.

Sejid ef Đozić, poznati visočki imam, koji je završio Gazi Husrv-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Dugi niz godina družio se sa šejh Čolićem i bio mu na usluzi.

                                             Učesnici tribine govorili su o životu šejh Čolića, interesantnim događajima iz njegovog života, njegovim djelima, a posebno o velićini znanja i mudrosti koju je posjedovao, a koja se samo dijelom mogu spoznati u njegovim tekstovima.

                Ova tribina je organizovana u sklopu manifestacije „ Naši velikani“, koju „Preporod“ Visoko organizuje već 6 godina, gdje smo se prisjetili Salih ef. Trake, dr. Hazima Šabanovića, Ibrahim ef. Hodžića i Ahmed ef. Mešića. Na žalost zbog opstrukcija predhodne Gradske uprave, koja je imala za cilj gašenje BZK „Preporod“ u Visokom, kao i zbog još uvijek aktivne pandemije virusa Covid 19 došlo je do dvogodišnje pauze u organizovanju ove manifestacije

                BZK „Preporod“ Visoko se zahvaljuje Gradskoj upravi Visoko i gradonačelniku gospodinu Mirzi Ganiću, direktorici Amili Koso i uposlenicima Kulturnog centra Altindag Visoko na pomoći u realizaciji ove manifestacije