Načelnik općine Bužim Mersudin Nanić juče je bio domaćin prijema za predstavnike Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” iz Sarajeva na čelu sa njenim predsjednikom prof. dr. Sanjinom Kodrićem.

Prijemu su prisustvovali i članovi BZK “Preporod” Bužim sa predsjednikom Amirom Sijamhodžićemopćinski vijećnici te saradnici općinskog načelnika.

Načelnik Mersudin Nanić izrazio je dobrodošlicu gostima iz Sarajeva te obećao da će saradnja općine Bužim i BZK Preporod biti unaprijeđena, dotičući se dosadašnje saradnje i velike uloge BZK Preporod Bužim u unaprijeđenju kulturnog života općine Bužim.

Predsjednik BZK “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić podsjetio je na značaj, historijsku ulogu i status “Preporoda” kao temeljne kulturne ustanove Bošnjaka, naglasivši da i lokalne zajednice i društvo u cjelini trebaju prepoznati i adekvatno valorizirati značaj “Preporoda” i doprinijeti njegovom pozicioniranju u društvu. A članovi, Direkcija i podružnice “Preporoda” kroz sve svoje programske sadržaje i aktivnosti moraju uvijek iznova pokazivati svoju konstruktivnost i davati doprinos izgradnji društva i države Bosne i Hercegovine.

Predsjednik BZK „Preporod“ Bužim Amir Sijamhodžić kazao je da Preporod i Općina Bužim već godinama ostvaruju dobru saradnju, koja se ogleda u brojnim uspješno realiziranim projektima od najšireg značaja. Također je naglasio da je Preporod svih proteklih godina bio a to će i u buduće ostati mjesto okupljanja svih kulturnih radnika, umjetnika i općenito zaljubljenika u kulturu, bez obzira na sve njihove razlike, te da će ostati homegnizirajući faktor svih Bošnjaka bužimskog kraja. Sve to nas dodatno obavezuje da se ta saradnja i dalje stalno poboljšava i unaprijeđuje, završio je Sijamhodžić.

Naglašeno je i da će općina Bužim pokrenuti inicijativu za donošenje Odluke o proglašenju BZK Preporod društvom od posebnog značaja.

Izvor:ckbuzim.ba