U medijima se danas pojavilo saopštenje Službe za boračko – invalidsku zaštitu i društvene djelatnosti kao neka vrsta odgovora na našu jučerašnju informaciju o dočeku Nove hidžretske godine. Saopštenje nas je iznenadilo jer u informaciji koju smo dali za naše članove i simpatizere ni jednog trenutka nismo spomenuli ni Gradsku upravu ni Službu za boračku-invalidsku zaštitu. Spomenuli smo one koji se pitaju, a to sigurno nije pomenuta služba.

Reakciju na ovo saopšenje dajemo jer se po ko zna koji put iznosi neistina da nismo opravdali sredstva koja smo dobili. Mi smo sva dobijena sredstva opravdali, ali problem što nam se slučajno ili namjerno osporavaju neki računi. Naime, BZK Preporod Visoko od Gradskog vijeća i Gradske uprave dobio je na korištenje prostorije na 4 godine na čemu smo naravno zahvalni. Prostorije su bile neuslovne bez struje sa maltom koja otpada, krovom koji prokišnjava, začepljenom kanalizacijom, razbijenim prozorima i dva traktora otpada.  Da bi našim članovima (učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima) kojih je  sada preko 150 obezbjedili iole normalne uslove za rad morali smo uložiti velika sredstva uključujući i privatna. Problem je što smo dio od dobijenih sredstava potrošil za dvije kante boje i 800 KM za dovod struje unutar objekta. Problem je i faktura za internet 50 KM i 20 KM izrada pozivnice za promociju knjige o suhom mesu. Sve to nije u sklopu obilježavanja Dana državnosti.

Grad Visoko je jedini u Bosni i Hercegovini koji nevladinom sektoru sredstva dodjeljuje isključivo po LOD metodologiji, a to znači samo po projektu-manifestaciji. Ovakva raspodjela sredstava odgovara isključivo onima koji organizuju jednu manifestaciju godišnje dva dana i za sjedanje nakon manifestacije potroše više nego što Preporod dobije za godinu dana. To je po zakonu.

I na kraju da se vratimo na one koji se pitaju. Znamo ko su oni, a znamo sigurno da Gradska uprava nije zabranila jednom JP da nam nakon svih dogovora obustavi popravak kanalizacije u našim prostorijama, znamo da Gradska uprava nije zabranila održavanje najvažnije izložbe u BiH „Slovom o slovu“ o bosanskoj pismenosti u Zavičajnom muzeju, nego su to uradili oni koji se pitaju, znamo i to da  Gradska uprava nije izbacila Sedmi međunarodni festival folklora iz programa „Visočkog ljeta“, nego oni koji se pitaju. Usput Festival folklora je manifestacija sa preko 200 učesnika, koji će boraviti u našem gradu 7 dana i obilaziti naše znamenitosti.

Kažu nam napustite to, zašto vam trebaju konfrontacije. Kažemo ne želimo ostaviti našu omaldinu koja je srcem ušla u ove projekte. Donose svoje instrumente vrijedne nekoliko hiljada maraka, roditelji ih dovoze svojim vozilima na probe, zbog instrumenata i troše vlastito gorivo. Oformili smo Gradski hor i orkestar, u toku je festival sevdalinke za mlade sa preko 400 učesnika, Ljetna škola knjige i niz drugih manifestacija. Ako neko misli da se to može uraditi sa 3000 KM, bez dodavanja privatnih sredstava, onda je u zabludi i nije mu mjesto gdje sada sjedi.

Ne želimo omladinu u birtijama i da budu izloženi raznim stranputicama. Oni žele da uče o svojoj domovini, kulturi i tradiciji. Teško je kada se spozna da jedan sportista dobije za mjesec dana više nego temeljna organizacija kulture Preporod za godinu dana. Teško je kada se vide Javni pozivi od prije nekoliko dana u kojima  se dodjeljuje 70 000 sredstva za turizam i međunarodne manifestacije, a skoro i izašle slike onih koji će ih privatno dobiti, a to je dio onih koji se pitaju. Dva puta smo tražili sastanak sa gradonačelnikom ove godine. Odbijeni smo jednom ljubazno, a drugi put nije vrijedno spomena. Samo smo tražili pojašnjenje i pitali „Zašto“?.

Nama ne treba Dodik. Dovoljni smo sami sebi.

Predsjednik BZK Preporod Mersed Šahinović

Potpisujem se lično i ne krijem se iza institucije kao neki.