Još kao dijete vidjela sam ograničenja i ograde patrijarhata oko sebe i odlučila da ih rušim-za mene je bio i ostao nepodnošljiv.“   ( Jasmila Žbanić )

 

Već četvrt stoljeća ovu našu prelijepu zemlju Bosnu i Hercegovinu jedino umjetnici i sportisti svijetu predstavljaju u njenom pravom svjetlu. Bogata je velikim umjetnicima čija su djela ostavili neizbrisivi trag u zemljama daleko moćnijim i bogatijim. Sportisti postižu vanredne rezultate. Državnici su tu samo kad se treba fotografisati sa uspješnima. Finansijski ih ne podržavaju, jer hronično za kulturu novca nema…

Ja nemam potrebu da čekam tu magičnu noć kada se dodjeljuje Oskar, pa da napišem nešto o Jasmili Žbanić koja je ovih dana u epicentru kulturnih dešavanja zbog nominacije njenog filma Quo Vadis, Aida. Ona je za mene već dobitnik. Jer je pored Danisa Tanovića, Safeta Zeca, Mersada Berbera, Džemaludina Latića, jedina žena koja je svojim djelima uhvatila se u koštac sa bliskom historijom i direktno prstom u oko istine, bez okolišanja.

Navikla sam u prošlom sistemu gledati frizirane ratne filmove. Svaki film koji je prikazivao surovu istinu bio je zabranjen. Tako mi je na prvu bilo jako teško gledati Jasmiline filmove. Sad bih je molila da mi oprosti! Ali svako drugo gledanje otvaralo mi je tu stvarnu sliku svijeta, bez patetike i potrebe da se ublaži bol žrtve…

Jasmila Žbanić je rođena 19. decembra 1974. godine. Odrasla je u Sarajevu, gradu koji je 1984. godine bio centar svijeta zahvaljujući XIV Zimskim olimpijskim igrama. Ona je tad bila desetogodišnja djevojčica. Osam godina poslije Sarajevo je opet bilo u centru pažnja, ali na žalost tad je povod bila agresija na Bosnu i Hercegovinu. Već tad je zakoračila u svijet mladosti. Upisala je Akademiju scenskih umjetnosti.

Snimila je niz kratkih filmova i igrane filmove Grbavica, Na putu, Otok ljubavi i posljednji Quo Vadis, Aida.

Svaki njezin film je izazvao burnu reakciju u jednom dijelu naše države. Ali takva kakva jest hrabra Bošnjakinja, svaki sljedeći korak učinila je još snažnije i hrabrije. Nikad se nije osvrtala i nije je obezhrabrila činjenica da je u pojedinim sredinama u Bosni i okruženju zabranjena.  Svaki put jača i posebnija vraćala se na scenu sa svojim djelom.

Jasmila, Ti znaš kuda ideš! Nek ti je sa srećom!

Autor: Sadžida Dedić