Autor: Sadžida Dedić

Čini se da nam je odjednom sve postalo tijesno. Žudimo za svjetskim destinacijama. Željni smo fotografisanja ispred znamenitih ustanova i spomenika. Oduševljavamo se urednim parkovima, dok po svojim ostavljamo brdo smeća.Teško nam padaju zatvorene granice. Ni svjesni nismo koliko su nam otvoreni vidici u unutrašnjom prostoru. Toliko prirodne ljepote. Toliko znamenitih institucija. Galerija.

Bosna i Hecegovina je jedna velika riznica blaga. Obogatimo svoje duše spoznajama o njenoj ljepoti. Život je mnogo više od politike.

Na današnji dan 1. februar 1888. godine osnovan je Zemaljski muzej. To je najstarija moderna, kulturna i naučna ustanova u Bosni i Hercegovini.

Ideja o osnivanju muzeja datira još od polovine 19. stoljeća dok je prostor Bosne i Hercegovine kao Bosanski pašaluk pripadao Osmanskom carstvu. Ideja je realizovana gotovo četiri decenije kasnije dolaskom Austro-Ugarske vlasti, donijevši nove političke i društvene ciljeve, običaje i vrijednosti. One su  uključivale i promociju nauke kroz istraživanja, akademski i institucionalni razvoj.

Oduvijek je Bosna i Hercegovina kao neistražena zemlja, privlačila zanimanje mnogih naučnika, naročito onih iz Austro-Ugarske, ali i onih lovaca na blago. Tako su mnogi spomenici kulture iznešeni iz naše zemlje. To je uveliko doprinijelo realizaciji ideje o osnivanju muzeja. Prvo je osnovano Muzejsko društvo, a zatim i Zemaljski muzej. Zemaljska vlada, kao osnivač institucije, imenovala je za direktora Muzeja vladinog savjetnika Kostu Hormanna.

Kako je prostor u kome je Muzej prvobitno bio smešten postao suviše skučen i nepodesan za zbirku koja je rasla, pa je 1909. Godinepočela izgradnja novog muzejskog kompleksa od četiri paviljona i Botaničkog vrta, koji je završen i otvoren 1913. godine.

U njemu je Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine smješten i danas. Muzej se sastoji od četiri glavna odjeljenja: Odjeljenje za arheologiju, Odjeljenje za etnologiju, Odjeljenje za prirodne nauke i Biblioteka.

Čestitajmo mu rođendan na najbolji mogući način, počastimo ga svojim posjetama.