U povodu 830. godišnjice Povelje bana Kulina, koja je obilježena 2019. godine, a tragom Povelje o bosanskom jeziku iz 2002. godine, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” donijela je Odluku o proglašenju Dana bosanske pismenosti, koji se obilježava 29. augusta, na dan kad je 1189. godine napisana Povelja bana Kulina.

Povelja bana Kulina najstariji je sačuvani bosanski državni dokument, ali ujedno i temeljno važni dokument bosanske pismenosti kao takve. Povelja nedvojbeno potvrđuje postojanje bosanske države u ranom srednjem vijeku, uključujući i njeno bosansko ime, baš kao što potvrđuje i povijesni kontinuitet bosanskog jezika i njegove višestoljetne pisane tradicije. Riječ je, dakle, o prvorazrednom historijskom izvoru od ključne važnosti za potvrdu milenijske povijesti Bosne, kao i njenog – bosanskog jezika, odnosno bosanske pismenosti.

Zato je 29. augusta, kao dan kad je napisana Povelja bana Kulina, dan od iznimne važnosti u povijesti bosanskog jezika i bosanske pisane tradicije, a otud i najpodesniji kao Dan bosanske pismenosti. Danom bosanske pismenosti želimo skrenuti pažnju na bosanski jezik kao takav, na njegovu povijesnu utemeljenost i njegov osobeni status i identitet, odnosno afirmirati ga kao lingvističku činjenicu, uz isticanje svijesti o važnosti maternjeg jezika uopće.

Također, Danom bosanske pismenosti želimo skrenuti pažnju i na sadržaje na bosanskom jeziku, a prije svega na bošnjačku i bosanskohercegovačku književnost, kao književnosti koje predstavljaju literarni izraz bosanske jezičke tradicije.

Uz ovo, Danom bosanske pismenosti želimo upozoriti i na kontinuirano ugrožavanje, osporavanje i negiranje bosanskog jezika i sadržaja na bosanskom jeziku, što je dugo vremena bio slučaj i u prošlosti te što je, nažalost, i dalje prisutna praksa, kojom su posebno pogođeni povratnici u bosanskohercegovačkom entitetu RS, naročito učenici, kojima se konstantno onemogućuje pohađanje nastave na maternjem – bosanskom jeziku.

Sarajevo, 28. 8. 2020.

Konferencija za medije povodom Dana bosanske pismenosti

Konferencija za medije povodom Dana bosanske pismenosti održat će se 28. augusta 2020. godine u Domu BZK “Preporod” (ul. Branilaca Sarajeva 30) s početkom u 11.00 sati. Na konferenciji za medije govorit će prof. dr. Sanjin Kodrić (predsjednik BZK “Preporod” i šef Katedre za bošnjačku književnost i redovni profesor na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta UNSA), prof. dr. Alen Kalajdžija (direktor Instituta za jezik UNSA) i akademik prof. dr. Dževad Jahić (redovni profesor na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta UNSA i potpredsjednik BANU).

Izvor: Preporod.ba