Danas u 10 sati zauvjek je prestalo da kuca hrabro, sportsko, a prije svega visočko srce, naše sugrađanke Suvade Mameledžije. U znak sjećanja, na ovu svima dragu osobu, objavljujemo kolumnu posvećenu Suvadi, koju je za vrijeme njene teške bolesti napisala naša urednica Sadžida Dedić.

Malena moja, kotrlja se ovo neobično vrijeme. Dugo ti i ja nismo prosule smijeh pertačkim sokakom. Uporno tvrdim da krasi nas mladost vječna, ali koraci me odaju. Prve smo snove odsanjali u istoj mahali, u kolijevkama ljubavi. Pamtim miris i boju predvečerja svih godišnjih doba.

Ne sjećam se naručja tvoje majke Rabije niti tepanja njena, a bilo ih je, možda samo zato jer nikad nisi bila ljubomorna pa su mi te slike života prošle nezapamćene.

Malena moja, koračam tvojim životnim stazama. Zvijezde trepere u tišini.

Evo uzimam šaku sunca, prosipam ga da probudim usnulo vrijeme kada je ostavljala tragove ko putokaze Suvada Mameledžija, kćerka Šeće, radnika, i Rabije, domaćice. Odgojena u poštenoj radničkoj porodici u kojoj su se uvijek znale prave ljudske vrijednosti. Poštuj druge i pomozi kome je potrebna pomoć, sjetovala je rahmetli majka.

Još kao djevojčica počela se baviti sportom. Rukomet je njena velika ljubav kom je posvetila cijeli svoj život, a sve je počelo 11. aprila 1975. godine kada je zvanično nastupila za Ženski rukometni klub “Bosna” za koji je igrala punih trideset godina. Slavili smo sve njihove pobjede i bili beskrajno tužni kad Malene izgube.

Kada je prestala s aktivnim igranjem, postala je trenerica. Šesnaestgodina bila je na čelu visočke“Bosne”. Borila se za svaki trening, za svaku utakmicu. Brinula za svaku djevojku u timu. Takva je bila i kao radnica u “Vitexu”. Borac za pravdu. Takvi baš i nisu uvijek dobro došli u ovom društvu. Ona svoj pravac nikad nije mijenjala.

Ni tri operacije kičme nisu je spriječile da se nastavi baviti sportom. U sportu za osobe s invaliditetom osvojila je niz priznanja.

Prva je žena dama koja je 1982. godine proglašena za najbolju sportistkinju Visokog. Tu titulu je ponijela i narednih godina. U kategoriji sportista s invaliditetom proglašavana je sedam puta za najbolju, a bavila se kuglanjem, atletikom, streljaštvom i boćanjem.

Na nivou ZDK, u sportu s invaliditetom Suda je proglašavana pet puta za sportistkinju godine, posebno kad je u pitanju oblast atletike.

Nosilac je Povelje grada Visoko kao zaslužni sportista.

Ostat će mnogo nezapisanog, ali ono što ja znam je vrednije od bilo koje medalje. Nikad se nije uzvijezdila, a bila je zvijezda svog vremena. I danas je. Neprevaziđena.

Malena moja, tvoju ljubav i pažnju uživale su ne samo tvoje sestre Zlata, Semka i Tima i brat Kemal, nego svi tvoji prijatelji, komšije, rodbina.

Koliku si samo radost priuštila djeci iz komšiluka kada si organizovala takmičenje u svojoj bašti. Okitila ih medaljama i peharima. Slikala ih nasmijane.

Ja vjerujem, malena moja, da smo vjesnice proljeća rođene u decembru: ti 10-og, ja 12-og. Ti četiri godine prije mene.

Sad igraš neku drugu utakmicu. Tešku. Životnu. Kad pobijediš, opet ćemo mi smijehom niz pertački sokak.

Sadžida Dedić