Predsjednik BZK “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić je za portal “Faktor” komentirao IZAZOV #MOJSEVDAH koji je jučer pokrenuo online magazin “Biserje”. “Ljude, naprosto, animiramo da u ovoj našoj prijetećoj svakodnevici pronađu zrnce ljepote i da ga podijele s drugima putem našeg portala”, poručuje predsjednik BZK “Preporod”

“Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ nastoji sa svoje strane pomoći situaciju u kojoj se našlo naše cjelokupno društvo s pojavom epidemije virusa COVID-19. Kako bi se spriječilo ubrzano širenje virusa, svi smo morali drastično promijeniti način života, te svi, htjeli – ne htjeli, živimo na neki drugi, nama dosad stran način, a mnogi su i nemalo uplašeni svime što se zbiva… No, život i dalje mora teći, mora se sačuvati životna snaga i optimizam, i upravo tu javlja se kultura – kultura kao snaga i pokretač.

Tako je, dakle, došlo do ideje da putem našeg portala za kulturu Biserje.ba pokrenemo izazov i natjecanje #Mojsevdah. Ljude, naprosto, animiramo da u ovoj našoj prijetećoj svakodnevici pronađu zrnce ljepote i da ga podijele s drugima putem našeg portala. Na inicijativu glavnog i odgovornog urednika našeg portala Biserje.ba Filipa Mursela Begovića, nimalo slučajno odlučili smo se za sevdah jer, s jedne strane, upravo sevdah jedan je od najprepoznatljivijih segmenata naše kulturne baštine, dok, s druge strane, sevdah našeg čovjeka pratio je, a i dalje prati gotovo u svakom segmentu života – i onda kad je ushićen i kad se veseli, ali i onda kad ga, kako to kaže upravo narodna pjesma, tuga mori… A tako istovremeno afirmiramo i našu kulturnu baštinu, činimo je živom i životno prisutnom, ali, isto tako, pomažemo da pjesma ili kultura uopće nadvlada strah i druge izazove situacije koju, nažalost, trenutno živimo…

Na prvi pogled, danas svi trebaju samo ono što će im pomoći da prežive ovu pošast koja se krije iza „šifre“ COVID-19. Međutim, interes koji je pokrenula naša inicijativa #Mojsevdah pokazuje i nešto drugo – to koliko ljudi trebaju i kulturu da bi preživjeli i živjeli kao ljudi, kao ljudska bića. To je i sasvim razumljivo, jer nema pravog čovjekovog života, tj. života u njegovoj cjelovitosti i punini, bez onih „viših“ sadržaja koje nazivamo kulturom!

Naravno, izazov #Mojsevdah nije jedini naš projekt kojim u kulturi i kroz kulturu nastojimo odgovoriti na našu trenutnu životnu situaciju. Tih projekata ima još i uskoro ćemo i njih početi realizirati, pri čemu nastojimo i na ovaj način biti društveno odgovorni i društveno korisni, kako to Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ čini gotovo već 120 godina, još od 1903. pa nadalje. Primjereno situaciji, danas to radimo uglavnom on-line, ali istovremeno u tišini i izolaciji nastavili smo i rad na brojnim drugim našim ranije započetim kulturnim i naučnim projektima od šireg značaja, jer kad se, ako Bog da, sve ovo završi, i dalje će nam trebati sve ono na čemu radi Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ kao najstarija i temeljna ustanova kulture Bošnjaka. Tako, dok preko portala Biserje.ba pozivamo na sevdah i trenutke smiraja i nade u pjesmi, mi npr. istovremeno radimo i na nastavku edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga, radimo i na novom Pravopisu bosanskog jezika, na Enciklopediji Bošnjaka itd., odnosno na brojnim drugim projektima od kapitalne važnost, a koje itekako trebamo, posebno onda kad se svi zajedno vratimo u normalni život.”

Izvor: Faktor.ba