Najveći sinovi Bosne i Hercegovine, danas obilježavaju svoj dan, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. april.

Osnivanje Armije Republike Bosne i Hercegovine je jedan od najvažnijih događaja u historiji Bosne. To je povijesna prekretnica. Nakon stoljeća služenja tuđinskih carstava i država, pod zastavom od ljiljana stasala je najbolja vojska na svijetu.

Samo zahvaljujući njoj danas na kartama svijeta postoji ime Bosne i Hercegovine.

Otpor koji su pružili bosanskohercegovački patrioti nešto je poput borbe mahovine na kamenu – svoju energiju crpio je iz golom oku potpuno skrivenih izvora. Pobijediti zakon gravitacije ponekad se činilo mnogo lakšim zadatkom nego zadržati linije na Gradačcu, Goraždu, Teočaku, Brčkom, Bihaću, Mostaru… Put svile, dug hiljadama kilometara, bio je puno kraći od prelaska sa jedne na drugu stranu Šantićeve ulice… Tek kada se zapitate šta sutra jesti? – otkriva se sva jednostavnost Einstainove teorije relativiteta…

Kako objasniti čudo bosanskog otpora?

U oslobodilačkim ratovima ima neka neuhvatljiva veličina koja se opire analizama. Stoga se neki vojni i politički analitičari na Zapadu stalno varaju u prognozama. Naš narod se bori za slobodu ili, više od toga, za goli opstanak. Takva borba se obično teško vodi, ali teško i gubi. Nijedan oslobodilački rat u posljednji 50 godina nije bio izgubljen. Ne znam zašto bi naš.

Zaista? Ima li išta prirodnije od borbe za goli opstanak? Ima li išta svetije i uzvišenije od borbe za slobodu?

Motivirani imperativom borbe za život, ali i imperativom slobode, kao mnoštvo potočića skupljenih u moćnu rijeku, patrioti ove zemlje okupili su se pod zastavom Armije Bosne i Hercegovine, da bi stopu po stopu, korak po korak, širili prostore slobode…

“Mnogoljudna bosanska ratna Armija, koja je srcem i prsima branila Bosnu i njen narod, izvršila je svoj zadatak! Zahvaljujući njoj, u miru koji je zaključen, ima i nešto pravde, za nas. I to, ima onoliko pravde, koliko je to njena zasluga. Narod se ponosio vama, uvjereni, uvjeren da ste vi najbolji vojnici na svijetu. I jeste! Neprijatelj to zna, i ubuduće će tri puta razmisliti, prije nego što se usudi da digne ruku na zemlju i narod, i narod ove zemlje. Hiljadu devetsto devedeset i druga godina, uz Božiju pomoć, neće se više nikada ponoviti”, govorio je prvi predsjednik Predsjedništva BiH rahmetli Alija Izetbegović na čuvenoj smotri ponosa i slave, na Olimpijskom stadionu Koševo, prilikom Smotre jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. aprila 1997. godine.

Vi niste imali čast samo da branite zemlju, govorio je Izetbegović borcima Armije RBiH na 5. godišnjicu osnivanja, vi ste branili jednu veliku ideju, koja ima svjetski značaj.

To je ideja tolerancije i suživota među ljudima različitih vjera i nacija. Tamo gdje ste bili vi, uprkos svim iskušenjima, ostale su čitave: džamije, crkve, katedrale i sinagoge. To je najveća vaša i naša pobjeda. Postupajući tako, vi ste odigrali najveći zalog, u borbi za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. A to znači: za budućnost“, kazao je Izetbegović.

Svima koji su branili, odbranili i dan danas, svim srcem brane Republiku Bosnu i Hercegovinu čestitamo 15. april Dan osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Neka je vječna slava i rahmet svim šehidima i palim borcima za čast i slobodu svog naroda i ove dvostrukom i brutalnom agresijom napadnute države. Da nije bilo njih, ne bi danas bilo ni nas. Dužnost nam je nastaviti njihovim putem.

Armijo draga, neka ti je sretan rođendan!

Vašoj pažnji preporučujemo zbirku ratnih reportaža i intervjua Armija Bosne i Hercegovine

Čudo bosanskog otpora

VELIKI HEROJI MALIH NARODA

(Predgovor: Zehrudin ISAKOVIĆ – Nedžad LATIĆ)

Izdavač: Ljiljan, Sarajevo 1997. – 140 str. (biblioteka Kraj milenija)