U današnjem svijetu materijalizma malo je ljudi koji su spremni da se žrtvuju za svoje ideale, svoju domovinu, vjeru ili narod. BZK Preporod opstajala je skoro 120 godina zahvaljujući baš tim ljudima koji su materijalno ili intelektualno pomagali rad naše organizacije. Zato smo bili izuzetno sretni i ponosni kada nam se krajem decembra javila naša sugrađanka Sadžida Dedić i izrazila želju da se uključi u rad BZK Preporod i svojim tekstovima obogati naše aktivnosti. Rado smo prihvatili njenu ponudu i imenovali smo je za urednicu rubrike ” Dogodilo se na današnji dan”. I pored toga što sam dobro poznavao Sadžidu bio sam iznenađen da vijest o njenom imenovanju na mjesto urednice, koju smo objavili na našem fb portalu, za nekoliko sati pregledalo i dalo podršku preko 1700 ljudi. Tri mjeseca našeg skoro  svakodnevnog druženja pomoglo mi je da bolje upoznam tu divnu osobu. Osjećao sam uvijek u komunikaciji njenu ljubav prema domovini,  rodnom gradu i ljudima koji u njemu žive i koji su nekada živjeli. O ljudima je govorila samo najbolje i bila je ponosna na uspjehe svojih sugrađana, a njihovi problemi, bolesti i smrt su je jako žalostili. Divio sam se njenoj energiji koju je, pored svih svojih nedaća, ulagala u pisanje i svoj rad. 

Izuzetno mi je žao što projekat štampanja njenih knjiga, o kojem smo u zadnje vrijeme mnogo razgovarali, nismo priveli kraju. Želja nam je da u narednom periodu barem jedna knjiga bude odštampana i sačuva uspomenu na našu Sadžu.

Vijest o njenoj smrti posebno mi je teško pala sedam dana prije mjeseca Ramazana. Znam da se je zadnjih mjeseci spremala za mubarek mjesec. Žalila mi se kako nije bila u prilici da ide u mekteb i nije savladala arapsko pismo da bi učila Kur’an. Nabavila je transkripciju Kur’ana, koju je čitala uz slušanje učača, a istovremeno sama učila arapsko pismo. Naš zadnji kontakt bio je u četvrtak kada mi je javila da neko vrijeme neće biti u prilici da piše tekstove, jer nije dobro. Božijom voljom zauvjek nas je napustila i nije dočekala Ramazan, a ja molim Allaha džš u svoje ime i u ime BZK Preporod da joj oprosti grijehe i nagradi je za njen trud, nijete i dobra djela koja je učinili za vrijeme svog života.

Neka ti je vječni rahmet draga Sadžida.

Mersed Šahinović