Na današnji dan 15. marta 1944. godine rođen je bosanskohercegovački pisac Muhidin Šarić. Rođen je u Ključu gdje je pohađao i završio osnovnu školu. Srednju školu pohađao je u Prijedoru. Studirao je u Bannja Luci i Novom Sadu.

Pored toga što je radio kao nastavnik maternjeg jezika u Osnovnoj školi u  Kozarcu, Šarić piše poeziju, prozu i drame.

Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu prognan je i deset godina živio je u Austriji u Gracu. Svaki grad u kojem je živio ostavio je traga u njegovoj literaturi i on ih naziva rodnim gradovima.

U svijet književnosti zakoračio je 1976. Godine  zbirkom poezije „ Spava li dan u mraku“, potom slijede zbirke: „ Na krilima neba“, „ Kad plava ptica sanja“, „ Kolo kozaračko“ , „ Mavi kus“, „ Cvrkutanka“, „ Zaljubljena baka“, „ Pođi kući“, „ Iz majkine sehare“, „ Ponekad na času“, „ Cvrkutanke iz sehare“, „ Zrnce sunca“ i jedan roman „ Benko“

                     

Za odrasle je objavio slijedeće zbirke poezije: „Tespih“, „Schwarze Hofe“, ( njemački jezik ) , „Heimat/los“, ( njemački jezik ), „Testament“, te knjigu proze „Keraterm“ o istoimenom logoru u Prijedoru, koja je prevedena na njemački jezik, i koja je doživjela četiri izdanja. To je priča o samoodbrani bića kojemu na samom dnu života zapravo i ne preostaje ništa drugo nego ljubav i vjera.

Za svoj književni rad Šarić je dobio niz nagrada, od kojih izdvajamo Književnu nagradu „ Nasiha Kapidžić-Hadžić“ za poetski opus 2013. godine.

Njegova djela prevođena su na nekoliko svjetskih jezika i zastupljen u Antologijama kako u Austriji tako i u Bosni Hercegovini.

Živi i radi u Kozarcu.

Autor:Sadžuda Dedić