Na danjašnji dan 21. januara 2015. godine zauvijek nas je napustio jedan od najvećih bosanskohercegovačkih kantautora Kemal Monteno. Čovjek koji je iza sebe ostavio bezbroj hitova koje je sam izvodio uz gitaru i bezbroj napisanih stihova koji su izvodili drugi izvođači, njegovi prijatelji. Dvije su pjesme obilježile njegovu karijeru i postale gotovo kao himna, Sarajevo ljubavi moja koju je napisao Alija Hafizović i Zemljo moja.

Kemal Monteno, sin Osvalda i Bahrije, rođen je 17. septembra 1948. godine. Kao dječak volio je fudbal, zamišljao je kako će postati najbolji fudbaler na svijetu. Njegovi roditelji su radili u FK „ Sarajevo“, majka je prala dresove, a otac je bio oružar, izdavao je kopačke i lopte.

Pored svlačionice bio je jedan mali stan u kom je stanovao sa roditeljima. Zbog loših ocjena u školi okačio je kopačke o klin, ali i posvetio se svojoj drugoj ljubavi – muzici.

Muzičku karijeru je počeo 1967. godine. Na festivalu „ Vaš šlager sezone „ otpjevao je pjesmu „ lidija“ i osvojio prvu nagradu. Svojim stihovima koji su čista poezija osvojio je mnoga srca. Opjevao je mnoge ljubavne priče, tužne i sretne. Bio je omiljen kako kod publike, tako i kod svojih kolega. Slava ga nikad nije učinila nedostižnim. Živio je za raju. Pomagao je mladim talentovanim muzičarima da pronađu svoje mjesto pod suncem. Tako je snimio niz dute, najpoznatiji je sa Danijelom Martinović, Dušanom Svilarom, Gabi Novak, Terezom Kesovijom i Borisom Novkovićem.

Nemoguće je nabrojati sve njegove uspjehe. U Kemicu se, kako su ga kolege od milja zvale, odrastalo, zaljubljivalo, voljelo i patilo, a on je bio ambasador sarajevskog duha.

Agresiju na BiH proveo je u Sarajevu. U to vrijeme nije pisao pjesme, ali je izveo pjesmu ” Pismo prijatelju“, poznatiju kao „ Da ti roknu samo dvije“, autora Zlatana Arslanagića i Zlatana Fazlića. Pred sam kraj agresije odlazi u Zagreb gdje je sedam dana zaredom održao rasprodane koncerte u Domu sportova.

Svoj posljednji koncert pred sarajevskom publikom održao je u novembru 2012 godine u dvorani Zetra, kada je obilježio više od 40 godina karijere. Gosti koncerta su bili između ostalih Goran Bregović, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Dino Merlin….

Bila je to noć za pamćenje…

Daleko od očiju javnosti bori se sa teškom bolešću. Dijebetes je učinio svoje, Kemalu su otkazali bubrezi. Odlučuje se na transplantaciju bubrega. Dolazi do komplikacije. Njegovo krhko srce koje je iznjedrilo more ljubavnih stihova nije izdržalo.

Plakalo je Sarajevo i sve mladosti bivše i sadašnje. One buduće učit će voljeti uz istinsku umjetnost samo ako budu znale prepoznati  vrijednost riječi zapisanih nekad davno na kutijama cigareta nekad davno kad se voljelo dušom i srcem…

Autor: Sadžida Dedić