Dr Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture  „Preporod“  i Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) dd Sarajevo i predstavnik inicijative „Mi to možemo“ u okviru koje su pripremljene Strateške smjernice za prevazilaženje ekonomske krize u BiH, potpisali prof. su Memorandum o saradnji u razvoju i unapređenju ekonomskih, prosvjetnih i kulturnih pozicija Bošnjaka i jačanje ekonomija Bosne i Hercegovine. Memorandumom su definisani zajednički ciljevi za jačanje i unapređenje bosanskohercegovačke kulture i ekonomije, kao i mjere za oporavak BiH od posljedice krize Covid-19.

Kako bi se ublažile negativne posljedice izazvane pandemijom i preduprijedili budući izazovi grupe domaćih eksperata okupljenih na platformi  Sarajevo Business Foruma , priprema je dokument sa ključnim smjernicama za prevazilaženje ekonomske krize u BiH. Sa fokusom na stvaranju samoodržive ekonomije Bosne i Hercegovine u ovom dokumentu kojeg smo simbolično nazvali „Mi to možemo“, ponuđeni smo konkretni koraci koje treba preduzećima kako bi se spasila ekonomija BiH i spriječeni značajni pad bruto društvenog proizvoda, sačuvana radna mjesta, proizvedena dovoljna količina hrane za vlastite potrebe. “- izjavio je nakon potpisivanja Bukvić.

Inicijativu za jačanje bh. ekonomije „Mi to možemo“, da li su sada podržani brojni politički lideri u BiH, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, kao i ugljeni privrednici i ekonomisti iz BiH i svijeta, pa je stoga činjenica da je uspostavljena saradnja i jednom od najznačajnijih kulturnih institucija Bošnjaka – Preporod.

Iako je naše primarno područje djelovanja ekonomije, smatramo da su bez razvoja kulture i njenih temeljnih vrijednosti sve države osuđene na propast. Stoga je ovaj današnji sporazum i dogovor, zajednički rad na unapređenju kulturnih dostignuća i provođenju ekonomskih mjera, izuzetno važan “, dodao je Bukvić.

Niz mjera u strateškim inicijativama se odnosi i na intelektualnu i duhovnu afirmaciju, kao i na jačanje poznavanja tradicije, kulture i kulturnog naslijeđa , te važnosti razvijanja svijesti o domaćim proizvodima. 

Predsjednik BZK „Preporod“, prof.dr. Sanjin Kodrić istakao je da ova kulturna institucija s tradicijom dugom više od  100 godina ima za cilj razvijati i snažiti svijest o važnosti nauke i obrazovanja Bošnjaka za poboljšanje ukupnog položaja naroda u BiH.

Kultura i obrazovanje od suštinske su važnosti za svako društvo, jer društvu daju temeljne sadržaje koji ga definiraju i koji mu omogućuju daljnji razvoj i napredak. Kultura i obrazovanje nisu potrošačke djelatnosti, kako se to obično pogrešno misli, već su to oblasti proizvodnje vrijednosti bez kojih nijedno društvo ne može postojati, a posebno danas u vremenu globaliziranog svijeta i savremenom kontekstu kojim dominira ideja znanja. Zato su kultura, obrazovanje i ekonomija u osnovi suštinski povezani, ne mogu jedno bez drugog i podrška su jedno drugom“, dodao je Kodrić.

Inicijativa “Mi to možemo” okupila je ugledne stručnjake iz različitih oblasti koji su na volonterskoj osnovi pripremili ključne smjernice za prevazilaženje ekonomske krize u kojoj se BiH, kao i sve svjetske ekonomije, zatekle pod uticajem pandemije.  Inicijativa, između ostalog, ukazuje na nužnost pružanja veće podrške razvoju novih biznisa, digitalizaciji, stvaranju pretpostavki za izgradnju efikasnih proizvodnih klastera u domenu prehrambenog sektora, uključujući i podršku start-up biznisima. U izradu dokumenta bili su uključeni i uspješni Bosanci i Hercegovci u svijetu koji su prenijeli iskustva iz Njemačke, Singapura, Hong Konga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Amerike….

Strateške inicijative su već isporuka i prezentovane vlade u Federaciji, kao i ministarstvo privrede u RS, podržana su i aktivno se uključuju u njegovu realizaciju i sve privredne komore na zemlji. Zajedničkim angažmanom na privrednim i kulturološkim potencijalima u Bosni i Hercegovini, potpisnici Memoranduma nastoje da izgrade bolje poslovne, ali i životne uslove koji će u konačnici dovesti do stabilne ekonomije, novih radnih mjesta i smanjenja odlaska mladih iz država.

Izvor: bbi.ba