U okviru obilježavanja Dana Preporoda grupa učenika MSŠ “Dr. Hazim Šabanović” Visoko, sa svojim vršnjacima iz drugih srednjih škola, posjetila je Sarajevo. U nastavku donosimo izvještaj jedne od učenica sa tog putovanja. 

Dan Preporoda

Bošnjačka zajednica kulture „ Preporod“ već niz godina obilježava 20. februar kao Dan „Preporoda“.

Na taj dan, 1903. godine u Sarajevu je osnovano Društvo „Gajret“ koje će  sa „Narodnom uzdanicom“ i još nekoliko manjih kulturnih i prosvjetni udruženja, 1945. godine prerasta u Kulturno društvo muslimana  „Preporod“.

Povodom tog datuma, učenici srednjih škola MSŠ „Hazim Šabanović“, Perzijsko-bosanski koledž, Članovi Mreže mladih sa delegacijom BZK „Preporod“ i predsjednikom prof. dr  Sanjinom Kodrićem, posjetili su mezar prvog predsjednika i osnivača Safvet- bega Bašagića.

 

Obilaskom mezara u haremu Gazi Husrev-begove džamije, poslije podne namaza položilo se cvijeće i proučila fatiha, a zatim je prof. Kodrić održao govor o historijatu i značaju „Preporoda“.

Potom smo obišli mezar prof. dr. Muhsina Rizvića, predsjednika obnovljenog „Preporoda“,  nakon toga i mezar Muniba Maglajlića, dugogodišnjeg predsjednika

 

 

21-02.2022                                                                                         Buza Aida