Autor: Sadžida Dedić

Na današnji dan 13. Januara 1895 rođen je Mohammad Ali Jamalzedah jedan od najutjecajnijih pisaca Irana u 20. stoljeću. Prepoznatljiv je po svom humorističnom stilu.

Mohammad je rođen u Isfahanu u Iranu. Otac mu je bio državni službenik. Govorio je protiv vlasti. To je inspirisalo mladog pisca, ali je njegov otac odveden u zatvor, gdje je i preselio na ahiret.

Mohammad je u Iranu živio do svoje 13-te godine, nakon čega se seli u Lebanon gdje upisuje Antoura katoličku školu, kasnije nastavlja svoje školovanje u Francuskoj i Švicarskoj.

Početkom Prvog svjetskog rata pridružio se grupi nacionalista u Berlinu i na ime berlinske grupe, osnovao je list Rastakhiz u Bagdadu. Godine 1917. objavljuje knjigu Vrijedno blago u kojoj opisuje iranske socijalne prilike i premošćuje raskol između književnosti i nauke. I iako nije imao nikakav kontakt sa Iranom, naučio je perzijski jezik i pisao o životima svojih iranskih savremenika.

Njegovo najznačajnije djelo je „ Nekad davno“, objavljeno 1921. godine u Berlinu. Prvi primjeci knjige u Iran su stigli godinu kasnije. Knjiga je bila odbijena, čak i javno spaljena. Šest pripovijedaka u ovoj knjizi govori o socijalno – političkoj situaciji u Iranu i pomiješana sa zapadnjačkim ismijavanjem islamskog fanatizma.

Sva dešavanja oko knjige učinila su da se Mohammed odrekne pisanja narednih 20 godina. Kada je 1940. Godine počeo sa pisanjem, promijenio je stil izražavanja. Bavio se i prevođenjem, jer je poznavao arapski, francuski i njemački. Nekoliko je djela sa ovih jezika preveo na perzijski.

Započeo je razne aktivnosti za povratak mladih i obrazovanih u svoju zemlju. Bilo je to bezuspješno.

Nakon Islamske revolucije 1979. godine vraća se u Iran. Tada nastaje i vidljiva promjena u njegovim djelima. Podržavao je nove promjene nastale u revoluciji i hvali islamske vjerske službenike u javnim nastupima.

Mohammed Ali Jamalzedah na ahiret je preselio 8. novembra 1997. godine u Ženevi.