Autor: Sadžida Dedić

Na današnji dan 12. januara 2011. godine u 52-goj godini na ahiret je preselio  Faruk Jažić, poznati bosanskohercegovački kompozitor, autor, kompozitor i izvođač narodnih i novokomponovanih pjesama i muzički producent.

Faruk Jažić je rođen 17. aprila 1959. godine u Sarajevu. Cijeli svoj život posvetio je muzici. Dugo godina je bio član Narodnog orkestra  Radio – Televizije Sarajevo i muzički producent Sarajevske filharmonije. Autor je niza novokomponovanih i pop-rok pjesama. Pisao je aranžmane za sevdalinke. U vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu napisao je niz patriotskih pjesama po kojima će ostati u sjećanju ratnoj generaciji, jedna od najpoznatijih je“ Bosna pjeva kad je najteže“.

Najljepše svoje pjesme posvetio je Vratniku

Bio je član Džez kluba. Poslije rata osnovao je  vlastitu producentsku kuću pod nazivom „ Bosnaton“, čija su izdanje nemjerljivo blago „ Bosanskohercegovačko muzičko naslijeđe“, producirao je prvu bosanskohercegovačku  simfoniju „ Simfonija Islamica“, takodjer historizirao je prvu bosanskohercegovačku operu „ Hasanaginica“.

Sarađivao je sa mnogim svjetskim imenima klasične muzike, a posebno ostaje upamćena njegova saradnja sa velikanima bosanskohercegovačke muzičke scene  poput Safeta Isovića, Ivice Šarića, Tome Zdravkovića.

Pored muzičkog i producentskog angažmana obavljao je i funkciju predsjednika Nadzornog odbora JP Televizije Kantona Sarajevo i člana Upravnog odbora Muzičke akademije u Sarajevu.

Faruk Jažić pokopan je u Gunjanima kod Tarčina.