Na današnji dan 5. januara 1952. godine rođen je Nermin Tulić u Sarajevu. Veliki je to glumac, još veći čovjek. Traje ta njegova putanja  i trajat će još dugo. Uz pomoć svoje supruge i dvije krasne kćerke uspio se izdići iznad svega u najtežim trenucima. Pored ljubavi najbližih da preživi na izgled nemoguće pomogla mu je i umjetnost-gluma.

Boli ga ovo teško vrijeme, tuge drugih. Pravedan bez dlake na jeziku iznosi svoje mišljenje na društvenim mrežama, ne krije emociju…

Nermin Tulić je diplomirao  1978. godine na Filozovskom fakultetu, odjsek za scensku umjetnost. Karijeru je gradio na filmu, televiziji, radiju i pozorištu.

Početkom rata pogođen je granatom kada je izgubio obje noge, ali i nakon te tragedije vratio se poslu koji voli. 1993. godine postaje direktor Pozorišta mladih Sarajevo.

Pozorišnu scenu uvijek je stavljao na prvo mesto, a neke od prestava u kojima je glumio su: “Kralj lir”, “Bašeskija, san o Sarajevu”, “Ljepotica i zvjer”, “Kad bi ovo bila predstava”.
Neki od filmova u kojima je glumio: “Duhovi Sarajeva”, “Go West”, “Ljeto u zlatnoj dolini”, “Sve džaba” .

Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima su i “Zlatni lovorov vijenac” za doprinos umjetnosti teatra MESS 1998. godine, Glumac godine BH radija 2006. i glumac godine radija Sarajevo 1990.

Autor: Sadžida Dedić