Piše: Samir TULIĆ

 

BOSANSKA KRUPA – Nakon što je osnovana 1990. godine a početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu morala prekinuti svoje djelovanje nastavivši ga odmah poslije rata, Bošnjačka zajednica kulture (BZK) „Preporod“ u Bosanskoj Krupi nakon gašenja i duže pauze, Osnivačkom skupštinom obnovila je svoj rad koji se više, nadaju se, neće morati prekidati.

-Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ temeljna je i najstarija ustanova kulture u Bošnjaka i bošnjačka kulturna matica i ta tradicija traje od 1903. godine – već stotinu i sedamnaest godina, naglasio je na početku obnoviteljske skupštine Općinskoga društva BZK „Preporod“ predsjednik krovne organizacije u Bosni i Hercegovini prof. dr. Sanjin Kodrić iz Sarajeva, uveličavši svojim prisustvom ovaj skup, kako bi naglasio važnost obnove rada „Preporoda“ u Bosanskoj Krupi. -Ova sredina kao i cijela Krajina nam je iznimno važna i u kojoj nas je dočekalo ono što smo i očekivali a to je ozbiljan, odgovoran i posvećen odnos prema ideji „Preporoda“ i kulturi Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Imali smo uspješne razgovore u Vladi Unsko-sanskoga kantona s’ premijerom Mustafom Ružnićem s’ kojim smo razgovarali o pitanjima društvenog statusa i rada BZK „Preporod“ u Krajini. Ti razgovori su bili ohrabrujući uz puno međusobno razumijevanje i podršku i u tom smislu nadamo se da će najavljena podrška biti od pomoći i u radu Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosanskoj Krupi, istaknuo je Kodrić.

Bosanskokrupski „Preporod“ je na Osnivačkoj skupštini općinskoga društva dobio novo rukovodstvo. Za predsjednika je izabran Edvin Alijanović koji je ujedno i predsjednik Upravnoga odbora a za potpredsjednicu Sedija Fetić. Na čelu dvadeset petočlane Skupštine bit će Jasmin Grošić, Nadzornog odbora Razija Bakija, te Suda časti Enes Mesić. Novoizabrani predsjednik Općinskog društva BZK „Preporod“ Edvin Alijanović je naglasio kako će u svom djelovanju staviti poseban akcent na Bosansku Krajinu koja ima posebno bogatstvo za razliku od drugih krajeva Bosne i Hercegovine.

U Krajini su se oduvijek sukobljavali interesi svjetskih sila, istoka i zapada. To je vjetrometina na kojoj su se ukrštala koplja i mačevi ali je Krajišnik-Bošnjak sve to preživio i opstao na ovim prostorima. Osnovni zadatak „Preporoda“ je razvoj bošnjačke kulture u svjetskoj kulturnoj zajednici, od jezika i književnosti, do historije i kulture. Organizirat ćemo promocije knjiga, radionice s djecom na kojima ćemo ih osnaživati u pogledu bošnjačke odrednice u svim segmentima društva, kaže predsjednik Alijanović. Skupštinu društva čine intelektualci različitih profesija i dodaje kako je to intelektualna gromada u kojoj će svako iz svoga segmenta dati svoj najbolji doprinos. A doprinos „Preporodovom“  formiranju u Bosanskoj Krupi dali su i Asmir Crnkić, inicijator i član radnoga Predsjedništva te Amir Sijamhodžić, predsjednik BZK „Preporod“ u Bužimu i koordinator „Preporoda“ za Krajinu. –Osjetila se potreba da Bosanska Krupa kao značajan grad u Unsko-sanskom kantonu treba imati i „Preporod“ pa se na tom fonu vode razgovori da se djelovanje „Preporoda“ pokrene i u Cazinu, Ključu i Sanskom Mostu. Pored Bihaća, „Preporod“ u poslijeratnim godinama uspješno djeluje u Velikoj Kladuši i Bužimu. To iskustvo koje sam stekao vodeći bužimski „Preporod“ prenio sam na Bosansku Krupu i stoga sam iznimno sretan, kaže Sijamhodžić. Jedan od inicijatora osnivanja ovoga društva, Asmir Crnkić, je naglasio kako su se oko BZK „Preporod“ kroz historiju okupljali vrsni intelektualci, te imajući u vidu njenu misiju i tradiciju, ovo u Bosanskoj Krupi je zasigurno veliki iskorak jer je to njena reaktivacija. -Članovi Skupštine „Preporoda“ potvrđuju da je intelektualni kapital najvrjedniji kapital i resurs a poznajući njihove reference i doprinos na kulturnom planu, siguran sam da će Bosanska Krupa s’ ovim puno dobiti, zaključio je Crnkić.

Izvor.Reprezent.ba