S namjerom da okupi više stvaralaca različitih žanrova i time kulturnu javnost Travnika obogati novim sadržajima, Bošnjačka zajednica kulture Preporod – Općinsko društvo Travnik ustanovilo je početkom 90-ih godina prošloga stoljeća manifestaciju Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka.

Ime koje je u Preporodu odabrano kao zajednički naziv nizu kulturnih dešavanja i različitih umjetničkih sadržaja, ime koje u gradu Travniku postade sinonim za umjetnički izraz, ime je ličnosti koja kao simbol već stoljećima živi unutar bošnjačke i bosanske kulture i književnosti, ali i kao opomena i napomena da se može biti drugačiji, misliti drugačije i ne prikloniti se vladajućem režimu pošto-poto.

Svake godine, kroz navedenu manifestaciju, u žiži našega interesovanja je sjećanje na učenjaka i pjesnika Abdulvehhaba Ilhamiju Žepčaka, koji je 1821. godine pogubljen i sahranjen u Travniku.

Ove godine, bavimo se našom starijom historijom te će se Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka 2019. održavati u znaku obilježavanja 830 godina Povelje bana Kulina. S obzirom na činjenicu da se u medijima uz Povelju bana Kulina veže niz netačnih informacija, ovogodišnji Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka bit će posvećeni upravo naučnim aspektima i značaju Povelje. U tom smislu je i kreiran centralni program: promocija zbirke izvora Codex diplomaticus Regni Bosnae i izložba 12 stoljeća državotvornosti Bosne, kojim je otvorena ovogodišnja manifestacija.

Tokom pet sedmica, od 14. novembra do 19. decembra 2019. godine, imat ćemo priliku vidjeti izložbe, promocije, pozorišne predstave i koncerte te prisustvovati radionicama, predavanjima i šahovskom turniru, a predstavit će se i rad susjednog nam Općinskog društva BZK Preporod Novi Travnik na zaštiti srednjovjekovnih nekropola. Također, najavljujemo i izlazak iz štampe novog broja časopisa za kulturu Divan.