Predsjednik prof. dr. Sanjin Kodrić i generalni projekt-menadžer BZK “Preporod” Filip Mursel Begović prisustvovali su danas svečanosti povodom 30. godišnjice Kulturnog centra “Bosna Sancak” u Istanbulu i tom prilikom razgovarali o saradnji i podršci bošnjačkoj zajednici u Republici Turskoj. Pored delegacije BZK “Preporod” svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka  kao izaslanik predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. On prenio važne poruke bošnjačkoj zajednici na otvorenju Kulturnog centra Bosna Sandžak u Istanbulu.

Ovo je veliki dan za Bošnjake u Turskoj, poručio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka na otvorenju Kulturnog centra Bosna Sandžak u Istanbulu.

Riječ je o reprezentativnom objektu na više od 2.500 kvadratnih metara u općini Bayrampasha, gdje inače živi više od 60.000 Bošnjaka, a koji je danas presjecanjem vrpce svečano otvoren.

Gradonačelnik Skaka je i kao izaslanik predsjednika SDA Bakira Izetbegovića prenio važne poruke bošnjačkoj zajednici u najvećem turskom gradu.

– Danas smo ovdje da otvaranjem kulturnog centra Bosna Sandžak učvrstimo naše bratske veze. Želimo vam čestitati na ovom velikom i važnom projektu koji čuva bošnjački identitet, ime, jezik i baštinu. Želim zahvaliti i našim domaćinima, posebno Republici Turskoj, njenom lideru, potpredsjedniku Parlamenta Republike Turske koji je danas ovdje, te institucijama koji i na ovaj način pokazuju naše bratstvo. Grad Sarajevo kao institucija i kao glavni grad BiH vam stoji na raspolaganju. Čut ćete često da Sarajevo nije kao prije. I to je tačno. Sarajevo je snažnije, bolje, slobodnije i otvorenije nego ikada. Vi ste dio nas i naša su vam vrata uvijek otvorena – rekao je gradonačelnik Skaka.

Otvorenju objekta istanbulskog Udruženja za kulturu i solidarnost “Bosna Sandžak”, koje okuplja Bošnjake porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, prisustvovao je i zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, ministri u vladi Crne Gore, zatim ambasadori BiH i Srbije, predstavnici brojnih udruženja iz BiH, Srbije, Crne Gore i drugih država regije, među kojima i predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić.

Tokom svečanosti predstavljene su aktivnosti Udruženja, prije svega na polju humanitarnih akcija za pomoć Bosni i Hercegovini tokom rata 1992-1995. godine i poplava 2014. godine. Zanimljivo je da arhitektonsko rješenje centra simbolizira Stari most u Mostaru.
Među brojninm aktivnostima ovog Udruženja je i pomoć porodicama sa djecom koja dolaze na liječenje u Tursku. U sklopu kulturnog centra osiguran je i smještaj za takve porodice.

Izvor: Faktor.ba/ BZK “Preporod”